lördag 18 februari 2012

Äppelträden beskurna.Nu är äppelträden beskurna med min amatörmässiga hand. Det här är ingenting jag behärskar, men någonting jag tycker är rätt roligt.
Att jag väljer februari månad beror på två saker, att träden är avlövade så jag ser hur grenverket ser ut och för att det inte finns så mycket annat att göra i trädgården i februari, förutom att skotta snö då...


Jag väljer ut grenar som växer in i kronan, grenar som korsar varandra och grenar som konkurrerar med varandra, de knipsar jag bort. Det är steg ett.
Sedan fortsätter jag ta bort sjuka grenar, grenar som växer in till grannen och grenar som irriterar mig när jag klipper gräs.


Där någonstans tar jag ett steg tillbaka och tittar på mitt äppelträd och funderar lite på hur det egentligen ser ut, och det är också här någonstans det troligen spårar ur, för sedan börjar jag ta bort grenar som gör trädet osymmetriskt, eventuella vattenskott (som kommer för att jag beskär för hårt) och så knipsar jag lite hit och lite dit, tar återigen en titt på avstånd och försöker begränsa min knipsar-lusta till ett minimum.


Det finns en drös regler att man ska knipsa vid utåtgående skott när man kortar in en gren, inte lämna kvar små stumpar när man knipsar av hela grenar osv, jag försöker beakta detta.


Om man ska beskära äppelträd är det en fördel att vara på gott humör. Det är helt av egen erfarenhet jag skriver detta, för någon gång har jag varit liiite ur balans när jag skridit till verket, och det har fått förödande konsekvenser för det stackars äppelträd som varit drabbat av min vrede.
Ett år tittade grannen fram bakom sitt staket och frågade lite försynt:
- Är du arg på Thomas nu igen?
I och för si så var väl det att ta i för jag brukar inte vara arg på herrn i huset sådär väldigt ofta och jag minns faktiskt inte om det var T som var det egentliga målet för min vrede den där gången heller.


Men ett gott råd om du vill prova på att beskära dina äppelträd, gör det när du är på strålande humör!


Lycka till!

5 kommentarer:

mammaxtre sa...

Du är roligt du :-)

Så skönt att ha detta gjort, tänker att det inte är helt lätt. Själv har jag inga äppelträd att beskära.

Hoppas att du har en härlig lördag

Znogge sa...

Vi borde göra en översyn av vårt körsbärsträd men det ska visst helst göras på hösten...

Hannele på Hisingen sa...

Du knipsar väl inte av alla blomsterknoppar... Mitt äppelträd håller jag lågt så jag når att plocka :)

Anonym sa...

jamen, du kan ju det där med beskärning. Jag har fått lära mig av en som kunde, och det är precis som det ska gå till. Beskära träd är kul!Vilket påminde mig om mina... hmmm, fick jag lite att göra.
heanku

Hälsokick sa...

Haha, många råd kan man hitta när det gäller att beskära äppelträd, men det är första gången jag hör att man ska vara på gott humör =)