måndag 8 juli 2013

Vållande till annans död!


Skit!!! Jag har dödat en av drottningarna.

Insåg genast när jag öppnade kupan idag att det inte stod rätt till. Bina hade börjat föda upp en ny drottning och det fanns inga ägg, inga yngel. Alltså... Ingen drottning...

Sedan hittade jag min drottning... Död... Troligen ihjälklämd vid mitt förra besök för en vecka sedan.

Nu känns det motigt!

Jag skickade sms till mannen jag köpte bina utav och bad om råd och han ringde genast upp, det kallar jag service! Nu ska jag vänta i två veckor innan jag besöker kupan igen, då har förhoppningsvis en ny drottning kläckts, hon har varit ute och parat sig och börjat lägga ägg.

Om så inte är fallet... Då har jag problem...Ska försöka förklara detta med utbyggda ramar...
På översta bilden ser ni träramar. De är vad det låter, en ram av trä som man med hjälp av ström smälter in en vaxkaka i.
På bilden här över är en plastram, den rollar man med ett tunt lager vax. Det hela kan liknas vid en byggnadsmall för bina. Bina bygger sedan ut ramarna med celler där drottningen lägger sina ägg och som bina fyller med nektar och pollen.
Utbyggda celler syns ganska tydligt på översta bilden.

5 kommentarer:

Rigmor sa...

Herre gud...det är en helt vetenskap det här med bin!! Å jag som i min enfald trodde de skötte det mesta själv...måste väl nästan skämmas lite, eftersom jag hade en far som var duktig biodlare. Skulle ha sparat alla gamla tidningar från hans glansdagar, från någon förening för biodlare. Dem hade jag med glädje skickat över till "ön"...Säkert fanns det något gammalt råd som skulle hålla än idag!
Och angående mordet...tror att det kommer att bli lindrigt straff, förmildrande omständigheter...
Kram kram

znogge sa...

Håller med. Det verkar vara rena vetenskapen. Jag trodde nog att det skötte sig mer själv men inser att så inte alls är fallet. Hoppas att det ordnar sig med en ny drottning.

Anonym sa...

Ännu ett bevis på att du inte sysslar med någon "bisyssla" på det andra viset. Då är det bara att hoppas på det bästa att en ny drottning tar över makten. Tror du slipper undan åtal om du visar upp charm och naivitet. Du är bara en "förstbryterska". :) Tack för lektionen.

Min plats i solen sa...

Jag håller tummarna stenhårt för att allt ordnar sig och att den nya drottningen finns där när du öppnar nästa gång. Lycka till Åsa!

Kram Lotta

Christina sa...

Hoppas din drottning växer till sej, så du får slunga massor av honung!/Lila-Christina