fredag 10 maj 2013

Bi-kurs


I morgon är det lördag igen, det betyder bi-kurs! Att det redan har gått en vecka sedan sist?! Jag fattar inte vart tiden tar vägen!

Här är lite bilder från förra lördagen då vi gjorde en "pedantisk vårundersökning" av bi-samhällena på Lövsta lantbruksgymnasium, där biodlar- kursen hålls i Komvux regi.


Vi räknade hur många ramar det var med bin, kollade om det fanns nyindraget pollen och nektar, hur många ramar det var med foder, hur många ramar det var med ägg och yngel och så letade vi efter drottningen.


Var drottningen omärkt fångade vi henne i en bur och så fick hon en färgprick på ryggen. Varje år har sin färg, så att biodlaren lätt kan ha koll på hur gammal drottningen är.


Blivande biodlare!

11 kommentarer:

SoF sa...

Låter och ser faktiskt riktigt intressant ut Åsa!

Trevlig helg/SoF

OddStyle.dk sa...

Uha nej tak... Jeg hader bier... Virkelig og ørentviste men er slet ikke bange for edderkopper eller andet kryb... Rigtig fin weekend - kram OddStyle

Tina sa...

En bi-odlarkurs skulle jag oxå vilja gå.... Men tyvärr så passar inte arbetstiderna med kursen.

Läste någonstans att utan bin kan jorden gå under... Och såg ett program för länge sen som handlade om efterverkningarna av den stora bidöden. Pga bi-brist var människorna tvungna att pollinera alla fruktträd. Det tog lite tid.....

Anonym sa...

Hello everybody, here every one is sharing these know-how,
so it's fastidious to read this blog, and I used to go to see this blog every day.

Visit my web blog :: mfortune mobile casino

znogge sa...

Spännande men farlig hobby känner jag .-)

Min plats i solen sa...

Spännande! Och vad roligt att få följa med lite så här bredvid på er kurs. :)

Vi har fortfarande en hel hög med burkar av det gula söta guldet från bin som har flugit runt bland våra solrosor en hel sommar. Sååå gott! Inte våra egna bin dock utan vi låter biodlare få ha sina kupor vid våra solrosor.

Jag hoppas att du har haft ännu en spännande bidag Åsa.

Kram Lotta

Anonym sa...

Vad tuffa ni ser ut. Intressant att läsa om drottningen. Att den får en färgprick. Hur gammal kan ett drottning bli, tänker jag.

mammaxtre sa...

Vad roligt och annorlunda tänker jag. Här finns massor att lära, säkert hur intressant som helst.

Ha en fin söndag!

Carita Liljendahl sa...

Oj så intressant! Jag tror nog jag skulle tycka det var lite obehagligt att vara så nära bina, men man blir väl van :-)

Rigmor sa...

Men du...det här med bin är ju en hel vetenskap!! Å jag som vuxit upp med en biodlande far...jag missade nog en hel del!!
Kram kram

Lottiz Fotograferande fyrabarnsmamma sa...

Vad häftigt att få se hur bina jobbar sådär. Även om man snor deras honung de jobbat för sen ;-)

Tänkte fråga om lite hjälp. Jag och min dotter kan vinna en resa till Legoland. Det skulle betyda så mycket om du ville rösta på oss och hjälpa oss vinna. Vi behöver vara inom de 10 första placeringarna och just nu är vi nära att inte vinna. Du röstar här: http://bloggbussen.bloggportalen.se/top-list på Lottizdays Fotograferande fyrabarnsmamma genom att klick på +1 till höger om vårat namn. Har även skrivit inlägg i min blogg där man kan rösta via http://lottizdays.blogg.se/2013/may/deppade-ihop-gjorde-det-jag-behovde-och-nu-maste-jag-ta-till-fight-2.html Det skulle betyda oerhört mycket om du vill hjälpa oss och gärna be de i din närhet att rösta. Röstningen pågår till 16 maj. Tack på förhand.