tisdag 26 juni 2012

Torktåliga växterMin trädgård är som en öken, torr och sandig. Det första jag tänker på när jag ska välja växter är om de tål torka, utan den egenskapen blir det död.
Bergklint är torktålig. Den börjar blomma på våren, lockar till sig de första bina och står snällt i en vas på mitt köksbord i flera dagar utan att se ledsen ut. Mitt i sommaren avtar blomningen, då klipper jag ner bergklinten och snart växer det upp nya skott som sedan blommar fram till slutet av september. Vad mera kan man kräva av en perenn?


Denna lökväxt har jag fått utav mamma, namnet har jag tappat bort, men jag har för mig att jag läst någonstans att den trivs på tallbacke i torrt och soligt läge. Alltså älskar den min trädgård och växer i ett hörn där få växter står ut. På försommaren blommar den med dessa speciella blommor som blir dryga metern höga, sedan vissnar de ner. Jag döljer dom med en rejäl rugge riddarsporrar, som även dom tål torka, dock inte i lika stor utsträckning som lökvännerna här ovan.
Kanske någon växtkunnig människa kan hjälpa mig med namnet?

9 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tror säkert att din trädgård är fin, trots att ni har torka.

Idag har vi uppehåll i stockholm, men det är inget väder att sitta ut och läsa i. Det är det jag längtar efter.

Ska försöka att skriva om något annat än vädret i min blogg.

Vi hörs vad det lider
mvh

SoF sa...

Vi får nog mer inrikta oss på att hitta regntåliga växter. ;)

Fast idag är det solskensväder hos oss igen.

Kan tyvärr inte hjälpa dig med namnet på blomman.

Glada hälsningar!

Rigmor sa...

Tror det kan vara en Honungslök som blommar, men jag kan ha fel...Sen förstår jag att det ofta är så att Gotlands trädgårdar är torra...det har jag däremot jag aldrig upplevt här, och absolut inte den här sommaren!! Just nu tror jag att Näckrosor skulle passa bäst här...
Kram kram

Znogge sa...

Har inte en susning men tycker den är väldigt dekorativ!

Ninja sa...

Bergklinten växer hos mig också, både där den ska och där den inte ska, den andra kan jag inte hjälpa dig med tyvärr. Men den är fin som en slänggunga :)

bokhyllan sa...

Hej hej mitt i semestern! Hoppas du har det gott.
Har ingen aning om vad det är för växt, men jag tycker den är vacker.

Ha det fint!
Sommarkram

ansepanse sa...

vilka häftiga växter :)
här hos mig behövs inga torrtåliga växter, här regnar det så att der räcker och blir över
kramar

Anonym sa...

Japp, kan intyga att det är en Honungslök (som redan föreslagits). Såg den nämligen för första gången för bara några dagar sedan i Victoria Skoglunds nya bok (tror det var det iallafall...).
/Anna

Anonym sa...

Med risk för att det här blir mitt tredje inlägg på lika många minuter men jag var så förvirrande förvirrad i mitt första svar så ett förtydligande är på sin plats.
Jag är HELT säker på att det är Honungslök, det är bara var jag såg namnet jag är lite osäker på kan även ha varit i Året i trädgården med Monty Don.
/Anna igen