tisdag 18 december 2012

Julgodis


Igår var det julgodisbak med dottern. Två gamla beprövade sorter och en ny. De klassiska mintkyssarna struntade vi i efter överläggning, de smakar ändå mest tandkräm.

Mitt bästa tips när det gäller julgodis är en klok termometer, men den slipper man de eländiga kulproven, och knäcken blir alltid perfekt.

Nu återstår om vi ska göra fudge, eller inte, och så det svåraste av allt, att inte gå och nalla allt för mycket. Kanske gör vi mera tryffel, för de blev himmelskt goda!

Här är recepten om ni vill prova.

Knäck (finns det fler än ett recept?)
2 dl sirap
2 dl grädde
2 dl socker
1 dl hackad mandel, skållad om man är ambitiös, det är inte jag.

Koka socker, sirap och grädde till 120-125 grader, beroende på om du vill ha mjuk eller hård knäck. Ta av från värmen, rör i mandeln och fördela i formar. Lätt som en plätt!

Mjuka chokladkolor.
3dl grädde
3dl socker
1 dl sirap
50g smör
2 msk honung
100g choklad, valfri sort, av god kvalité.

Koka grädde, socker och sirap till 120 grader.
Rör i smör och honung. Koka ytterligare 2 minuter.
Ta av från värmen och blanda ner chokladen (bruten i mindre bitar) och rör tills den smält.

Klä ½ långpanna med smörpapper och häll ut smeten. Låt det svalna innan du skär i bitar.

Tryffelreceptet hittade jag här! Så enkelt och med perfekt resultat. Men att köra hård choklad i mixern funkade inte, vi fick bryta sönder den i småbitar för hand, och det gick ju bra det också.5 kommentarer:

Mia sa...

Mums! Kola vill jag också laga till helgen. Ska bara köpa en termometer först :)

Znogge sa...

Mmm... så gott! I dag gjorde vi rischoklad och jag fick med en stor påse hem!

Rigmor sa...

Å nu löste sej problemet här...satt för en stund och hade överläggningar med mej själv om det skulle bli någon kola i år...och när jag såg ditt recept, så ja det är klart att det blir det!! Å knäck naturligtvis, tandläkaren ska väl också ha ett liv efter jul...
Kram kram

Anonym sa...

Mums! En massa nyttigheter för en diabetiker.:)
Har du lyckats hålla dina fingrar i styr? Eller har det blivit korta och hemliga besök som påverkar intaget av vanliga måltider? Är det så illa att det är helt slut till julafton? :)

Min plats i solen sa...

Mmm, julgodis är himmelskt gott. Här hemma har sockerråttorna också legat i och även om vi dyrt och heligt lovat att vi inte ska nalla före julafton detta år så måste jag säga att vi inte lyckas något vidare. ;) Vi lär utan tvivel vara sockerhöga under de kommande dagarna. :)

Kram Lotta