måndag 1 oktober 2012

Recept på enkla tekakor!




Dagens förmiddagsväder inbjöd till bakning, något som jag tycker är riktigt roligt.


Och lönsamt, för bröd är dyrt!


Här kommer receptet på dessa lite nyttigare tekakor om någon vill ha.

40 st tekakor!
1 liter vatten
5 dl havregryn
100 g smält margarin eller smör
1 hg jäst till söta degar
4 msk honung
2 tsk salt
1 dl vetekross
1 dl linfrö
18 dl vetemjöl

1. Smält margarinet i en gryta och tillsätt sedan kallt vatten. Det brukar bli lagom temperatur, dvs "fingervarmt", 37 grader.
2. Smula ner jästen i degbunken tillsammans med honungen, tillsätt lite av degspadet och rör runt så jäst o honung får smälta.
3. Tillsätt resten utav degspadet, salt, havregryn, vetekross och linfrö. Blanda ihop.
4. Tillsätt vetemjölet lite i taget och kör assistenten i 5-6 minuter. Degen ska vara lite kladdig.
5. Häll ut degen på bakbordet och dela i 40 bitar. Täck med bakduk och låt jäsa i ca 40 minuter.
6. Lägg varje "degklick" på bakplåt och platta ut till en tekaka med mjölad hand. Låt jäsa i ytterligare ca 40 minuter.
7. Sikta ev mjöl över tekakorna som dekoration innan du gräddar dom mitt i ugnen 225 grader / 6 minuter.

Lycka till!





5 kommentarer:

Rigmor sa...

Tack för receptet!! Har jag tur är jag ledig i morgon, och är vädret detsamma som idag blir det alldeles perfekt med lite bakning!!
Kram kram

SoF sa...

Å jag som tyckte det var perfekt väder för att sitta och redigera bilder... ;)

Flera år sedan jag åt traditionellt bröd nu - men jag minns att det var gott.

Varma å-här-bara-regnar-det-å-regnar-det-å....-hälsningar! :)

Ninja sa...

Låter jättegott...

Kersti sa...

De ser jätte gott ut. Ska provas vid tillfälle. Sedan bageriet öppnade här intill har vi köpt bröd för en mindre förmögenhet. Dags att börja baka eget igen. Det är ju lätt och blir så gott och man vet precis vad man får i sig.

Min plats i solen sa...

Ser vansinnigt gott ut och tack för receptet. Det ska definitivt testas här hemma då båda tonårsdöttrarna är tokiga i just tekakor.

Här hemma bakas det också just nu och hela huset doftar av kardemummabullar. Det är lite terapi att baka tycker jag. Knåda och skapa och låta tankarna rinna fritt under tiden. Dessutom är det ju så gott att äta sedan. ;)

Ha det gott Åsa!

Kram Lotta