måndag 1 juli 2013

Bigården och första honungen

 Här bor mina bin, vid familjen Höglund i Eksta.

Det är mycket oro som biodlare har jag insett. Just nu oroar jag mig för mina plastramar som många etablerade biodlare rynkar på näsan åt. Ska bina bygga ut dom, eller ska bina göra som de etablerade, dissa plastramarna?
I dag när jag besökte min bigård hade bina börjat bygga ut en ram! En liten sten-flisa föll från mitt hjärta, men man ska inte ropa hej....


För en vecka sedan slungade jag min första honung med hjälp av Gunnar Melander i Klintehamns biodlarförening.
Sedan dess har jag rört och rört... När är det färdigrört? Enklast är faktiskt att käka upp alltihopa, då är man av med det rörande problemet!

9 kommentarer:

afBabs sa...

Åsas bigård...Heja dig!

...å sådana där moderna bikupor/plastramar har jag inte sett tidigare.

Ha det gott!
SoF

Anonym sa...

Experterna har inte alltid rätt. Vilken fin somrig etikett på honungsburken. En annan viktig bisak. Hoppas du fått vara ifred på semestern. Kram Bosse

znogge sa...

Åh, så spännande! Hoppas allt ska avlöpa planenligt även i fortsättningen!

mammaxtre sa...

Egen honung, så coolt!

Jag förstår förstås inte varför dessa bikupor inte skulle vara bra. Förstår heller inte vad du menar med att bina bygger ut, Förklara gärna, kanske fler än jag som inte förstår men som vill lära sig.

Kram

Mia sa...

Så gott det ser ut, egen honung. Nu känns det säkert bra efter allt jobb. Fin etikett, Åsas bigård. Det kommer bli en dundersuccess :)

Rigmor sa...

Gud...egen etikett och allt!! Sååå tjusigt!!
Jaha, så bin är kräsna också, det går inte med vad som helst,plast är de alltså inte så förtjusta i. Tänk vad man får lära sej!!
Kram kram

Ingrid sa...

Så roligt Åsa!
Du får rapportera när du har något överskott att sälja.

Rosor och Akvileja sa...

Vad roligt att se att du kommit igång så bra. Godast är den egna honungen!
Här har vi inte hunnit slunga än.
Men snart ;)
Ha det bäst, Åsa.

Min plats i solen sa...

Grattis Åsa! Vilken lycka att hålla sin egen honung i handen. För att inte tala om att smaka sin egen honung. Vi har inga egna bin utan låter biodlare ha sina bin på vår mark och nog känns det lite lyxigt att äta honung tillverkad av bin i vårt solrosfält. Solsken på burk!

Lycka nu till du härliga bitjuserska!

Kram Lotta